Ristet rugbrød

Ristet rugbrød – Første gang jeg hørte om ristet rugbrød var, da jeg som barn var på besøg hos min faster og kusiner. De ristede ganske enkelt rugbrødsskiver i brødristeren. F.eks. hvis det havde været i fryseren og ikke helt var tøet inden frokost. Det var ikke noget, jeg havde fået hjemme nogensinde, men det er noget vi ofte få herhjemme nu, efter jeg er blevet voksen. Det er nemlig svært undervurderet.

Det er ikke hvad som helst, der smager bedre på varmt rugbrød. Ikke at jeg har prøvet alt. Men da jeg jo nu ved, hvordan varmt rugbrød smager, så kan jeg ikke forestille mig at spise varmt rugbrød under en marineret sild for eksempel.

Men med ost, avocado eller laks eller til æggekagen, suppen eller den panerede fiskefilet er ristet rugbrød ikke at foragte. Og efter jeg har fået smag for ristet rugbrød, har jeg også opdaget de mange andre muligheder, der er med rugbrød – varmt rugbrød vel at mærke.

ristet rugbrød

Ristet rugbrød – opskrift

Det er nok de færreste der ikke kan finde ud af at riste et stykke rugbrød i eller på brødristeren.

Tip: Husk at smøre smørret og/eller lægge pålægget på, så snart brødet tages fra varmen, så smør/pålæg får effekten fra det dampende varme brød.

Skal du kun lave en enkelt eller to skiver, er brødristeren både den nemmeste, hurtigste og billigste løsning.

Ristet rugbrød i ovn

Skal du bruge mange skiver, så må du tage ovnen i brug, for ellers er de første skiver for længst kolde, når de sidste er færdige.

  1. Tænd ovnen på 200° C, varmluft, læg rugbrødsskiverne på en rist, og bag dem i ca. 5 minutter.

Skal du bruge brødet til at have noget i kan du sætte det ene hjørne af brødskiverne ned mellem to riller i risten, springe et par riller over, og sætte det diagonalt modsatte hjørne af brødskiverne ned i en mellem to andre riller.

Så bøjer brødet, så du kan fylde noget i det. Det er en sjov og anderledes måde at servere f.eks. jægergryde, skipperlabskovs eller svensk pølseret på.

I ovnen kan du også lave de populære og velsmagende rugbrødschips, som kan spises som chips eller bruges i f.eks. salater.

Ristet rugbrød på panden

Stegepanden er selvfølgelig også en mulighed, når der skal ristes rugbrød.

Skal du f.eks. lave rugbrødscroutoner til suppen eller salaten, kan du bruge sandwichrugbrød eller ”almindeligt” rugbrød skåret i lidt tykke skiver og riste dem på en tør pande. Skær skorpen af, og gnid brødet med et overskåret fed hvidløg. Skær til sidst brødet i tern, og servér det til suppen eller i salaten.

Smørristet rugbrød

Skal det være ekstra lækkert, skal der smør til. Masser af smør.

  1. Smør en skive brød med smør på begge sider, og steg det på begge sider på en pande, drys evt. med salt og peber, og servér f.eks. med lufttørret skinke og et pocheret æg.

Du kan også smørriste i ovnen.

  1. Tænd ovnen på 225° C, konventionel varme.
  2. Smør kun smør på den ene side af brødet.
  3. Drys med salt og peber.
  4. Sæt brødskiverne på en bageplade med bagepapir, og bag det i ca. 10 minutter.

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce