Rabarbertærte

Rabarbertærte – Rabarber er en sæsonfrugt. Det er de fleste frugter og grøntsager, men rabarberen er en af de frugter, der ikke kan fås ret mange – om nogen – steder uden for sæson. Derfor er det med at få dem brugt, når de er her. Retten her står på rabarbertærte, men der er også andre muligheder som rabarberkompot eller rabarberkage. Det kan du læse mere om via de to links.

Er du bange for oxalsyren, som de indeholder, kan du tilsætte Nonoxal, men hvis ikke du overdriver dit indtag af rabarber, eller hvis du spiser dem sammen med mælkeprodukter, så er der ikke den store risiko ved at spise rabarber. Dog skal du holde dig fra bladene, dem er der så stort et indhold af oxalsyre i, at de ikke er sunde at indtage. Hvorvidt de smager godt, skal jeg lade være usagt, for jeg har aldrig smagt på dem.

Rabarber derimod, dem har jeg smagt mange – lige siden min barndom, hvor vi havde dem i køkkenhaven – de smager heldigvis himmelsk, og du kan lave nøjagtig lige så mange forskellige og lækre ting af rabarber, som du kan af alle mulige andre frugter – grød, kompot, marmelade, saft, is osv.

Rabarbertærte

Rabarbertærte

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Dessert, kaffe, Kage
Antal: 1 tærte
Kalorier: 446kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Her snupper vi en rabarbertærte. Du starter med at ælte en dej af margarine, æg, sukker, mel og bagepulver og lægger den på køl 1 time … eller du kan tage den hurtige version, som jeg gør – det er jo Hurtigmums det her – den kommer her:

Ingredienser

  • 1 rulle tærtedej – kan købes i de fleste dagligvarebutikker og smager særdeles udmærket når den er fyldt med lækre sager
  • 600-700 g rabarber – renset vægt
  • 75 g sukker
  • 2 æggehvider
  • 100 g makroner
  • Lidt flydende margarine eller lignende til at smøre formen med

Sådan gør du

  • Tag tærtedejen ud af køleskabet, og lad den ligge i stuetemperatur 20-30 minutter.
  • Skyl, og rens imens rabarberne, og skær dem 2 cm lange stykker.
  • Kog dem med sukkeret – det er ikke nødvendigt at tilsætte vand – til de er kogt ud til en kompot.
  • Smag evt. til med mere sukker, hvis den er meget sur.
  • Lad rabarberkompotten køle lidt af.
  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Pisk æggehviderne helt stive.
  • Knus makronerne, og vend dem i de stiftpiskede æggehvider.
  • Smør tærteformen, og læg dejen i, og skær den til, så den passer i størrelsen. Resten af dejen lægger du til side.
  • Fordel æggehviderne på tærtebunden.
  • Fordel rabarberkompotten ovenpå.
  • Skær den resterende dej fra før i strimler, bladforme, blomsterforme, hjerter, eller hvad du nu har lyst og kunstneriske evner til.
  • Læg dine raffinerede kreationer oven på tærten.
  • Sæt tærten i ovnen, og lad den bage 25-30 minutter, til den er gennembagt.

Noter

Til tærten kan du servere flødeskum, cremefraiche rørt med vanilje eller min favorit, som her på billedet, ganske almindelig skyr og et par kviste timian. Måske lidt overdrevent meget timian på billedet, men tro det eller ej, timian smager fantastisk til søde sager – prøv det selv!
Foruden en god kop kaffe kan du servere en Grains Nobles til den lækre rabarbertærte.
Velbekomme!

Nutrition

Kalorier: 446kcal | Kulhydrat: 102g | Protein: 12g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 124mg | Kalium: 1827mg | Fiber: 11g | Sukker: 82g | Vitamin C: 48mg | Calcium: 521mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 24. december 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter