Praline

pralineGud være lovet, at blenderen er opfundet, for ellers ved jeg ikke, hvordan jeg skulle lave praline eller praliné, som det vist korrekt staves. Det skal nemlig blendes og blendes og blendes. Jo mere du blender, jo finere og mere cremet konsistens får den.

Det er ikke spor svært at lave praliné. Og det smager lækker og syndigt.

Det kan laves af nødder eller mandler. Det er lidt mere besværligt med nødder. Derfor jeg altid bruger mandler, men en dag vil jeg prøve med nødder, for jeg tror faktisk, det vil give en smag tættere på Nutella – og hvem kan ikke lide Nutella.

praline

Praline opskrift

Samlet tid: 1 time 25 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Det er faktisk det at blende, der tager længst tid, når du laver praliné dernæst kommer det at smelte karamellen. I den opskrift jeg har, står der, at pralinéen skal blendes 1 minut til slut for at samle sig. Det må være i en turboblender, den holder i hvert fald ikke i min blender.

Ingredienser

  • 200 g sukker
  • 1 dl vand
  • 200 g mandler ikke smuttede eller hasselnøddekerner
  • Lidt flormelis
  • Kornene fra ½ vaniljestang
  • 40-50 g mørk chokolade gerne med omkring 70 % kakao, men ikke mere

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° C varmluft.
  • Kom sukker og vand i en gryde, bring det i kog, og lad det koge ved middelvarme, til næsten alt vandet er forsvundet, og sukkeret er karamelliseret og har en mørk, gylden farve.
  • Læg imens alle mandlerne – eller nøddekernerne – på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter, til de har taget lidt farve.
  • Lav imens en bageplade klar med bagepapir drysset med lidt flormelis.
  • Tag dem ud af ovnen, men lad dem blive på pladen, så de holder varmen.
  • Er det nødder, skal du nulre dem let mellem hænderne, så skallerne gnides af og derefter puste skallerne væk – det er smartest at gøre udendørs.
  • Er det mandler skal du ikke gøre noget.
  • Hæld mandlerne/nøddekernerne ned i karamellen, og rør hurtigt rundt.
  • Hæld blandingen ud på pladen med flormelis – bred den ud, så godt du kan – og lad den køle fuldstændigt af.
  • Slå karamellen i mindre stykker, og kom stykkerne i blenderen sammen med vaniljekornene, og hak det til en finkornet blanding – jo finere du får hakket det, jo finere creme får du ud af det.
  • Hak chokoladen fint, og blend den i, til du har en sammenhængende, cremet masse.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Beates tip: Jeg kommer mandelkaramellen i en kraftig pose beregnet til fødevarer og giver den en omgang med kødhammeren, når det skal slås i mindre stykker i pkt. 10.

Praliné kan opbevares i en beholder med tætsluttende låg.

Hvad er praline

Praline er en slags mandel- eller nøddecreme, der kan bruges i bagværk, chokolade og konfekt.

Der findes også konfekt, der hedder praline. Der er flere forskellige slags. Den franske er en blanding af mandler i karamelliseret sukker. Den amerikanske er blødere og mere cremet og indeholder sirup samt pekannødder, hasselnødder eller mandler som er samlet til en blød karamel med mælk eller fløde. Belgiske praliner er en chokoladeskal fyldt med flydende fyld lavet af hasselnød, mandler, sukker, sirup og en mælkebaseret masse.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter