Ølkage

ølkage

Ølkage – opskrift

Samlet tid: 1 time
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Du skal ikke lave kagen flere dage før, du vil servere den. Den er bedst frisk. Jeg har dog ikke prøvet at fryse den, men jeg har prøvet at varme den. Det fungerer fint, men stadig: Nybagt med smør på – MUMS! Det tager lidt tid at bage den, men den er hurtigt rodet sammen.

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 400 g mørk muscovadorørsukker
  • ½ tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt nellike – er du løbet tør for stødt nellike kan du knuse hel nellike i en morter, det fungerer fint
  • 2 tsk. stødt kanel – nøjagtigt som med nellike kan du støde hel kanel hvis du skulle være løbet tør for stødt kanel
  • 2 tsk. natron
  • dl mørk øl – jeg bruger mørk ale men mørk hvidtøl kan også bruges

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Bland mel, sukker, krydderier og natron sammen, og rør øllen i.
  • Rør til dejen er ensartet – du kan bruge en røremaskine, en elpisker eller et piskeris.
  • Hæld dejen i en sandkageform beklædt med bagepapir eller smurt med smør.
  • Sæt kagen i ovnen, og bag den i 50 minutter til 1 time. Det afhænger lidt af din ovn og af formens størrelse.
  • Tag kagen ud af formen, og afkøl den lidt på en bagerist.
  • Skær den i tykke skiver, og servér med iskoldt smør.

Ølkage er bedst at opbevare i en kagedåse eller lignende med tætsluttende låg og ved stuetemperatur, hvor den kan holde sig et par dage. Køleskabet er den visse død.

    Når kagen er helt afkølet, kan du nemt varme en skive eller to i mikroovnen eller bageovnen. Den er altså bedst lun.

      Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

      Min opskrift på ølkage

      Ølkage er en skøn krydret kage, der selvfølgelig blandt andet indeholder øl – ligesom banankage indeholder banan og drømmekage indeholder drømme … eller … Nå, ølkage er derudover fyldt med det, vi danskere normalt vil kalde julekrydderier, og den egner sig også perfekt til jul, men altså også resten af året.

      Hvis du tænker ”ølkage … lidt henad øllebrød … nej, tak”, så kan du roligt ’slå koldt vand i dejen’, for der er ingen sammenligning. Overhovedet! Prøv den! Om ikke andet, så for duftens skyld. Men så sandelig også for smagens. Den skal spises lun med smør på – så er den bedst.

      Hvad er muscovadorørsukker?

      Muscovadorørsukker er sukker, der ligner lidt farin, men det smager ikke som farin. Farin er en blanding af sukker og rørsukkersirup, hvilket giver en karamelagtig smag. Muscovadorørsukker kommer af sukkerrør, og der er gjort så lidt ved som overhovedet muligt. Mørk muscovadorørsukker har en mild smag af lakrids.

      Der er nogen, der bruger brun farin i ølkage i stedet for mørk muscovadrørsukker. Brun farin er også langt billigere end muscovadorørsukker, men smagen bliver altså ikke den samme. Jeg vil klart anbefale muscovadosukkeret.

      Får du muscovadorørsukker til overs kan du bruge det i bastogne kiks, hvor det er med til at sørge for den helt rigtige smag til dette populære bagværk.

      Sidst opdateret: 13. november 2023
      Picture of Beate Grandahl

      Beate Grandahl

      Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Opskrift Vurdering




      Se også disse opskrifter